TOKIO - Sony heeft zijn winstverwachting voor dit jaar fors naar beneden bijgesteld wegens de massale terughaalactie van laptopbatterijen die spontaan in brand kunnen vliegen. Ook de goedkopere Playstation kost het bedrijf geld.

Het Japanse elektronicaconcern wordt door de terughaalactie flink op kosten gejaagd. Bij elkaar moeten er meer dan zeven miljoen batterijen worden vervangen. Diverse computerbedrijven maken gebruik van de batterij van Sony. Deze week maakte het elektronicaconcern bekend dat ook de laptops van het eigen merk door de batterij vlam kunnen vatten.

De winstwaarschuwing van Sony hangt tevens samen met de prijsverlagingen van de spelcomputer Playstation 3, die eind dit jaar op de markt komt. Daarnaast vallen de verkoopcijfers tegen van de draagbare PlayStation Portable, aldus het concern donderdag.

Het concern gaat er nu van uit dat de nettowinst zal uitkomen op 80 miljard yen (534 miljoen euro). Dat bedrag is 38 procent lager dan de 130 miljard yen waar Sony eerder vanuit ging.