AMSTERDAM - De creditcard-maatschappijen Visa International en MasterCard accepteren geen transacties meer voor muziekaankopen via internet bij de Russische website AllofMP3.com. MasterCard is daar begin augustus mee gestopt en Visa op 1 september.

Visa liet weten dat de maatregel is genomen overeenkomstig wetgeving in Rusland en "fundamentele internationale normen" op het gebied van copyrights en intellectueel eigendom. MasterCard zei niet toe te staan dat zijn netwerk wordt gebruikt voor onwettige activiteiten.

AllofMP3.com hanteert afhankelijk van de compressiekwaliteit van de mp3's verschillende prijzen, maar vraagt ongeveer een dollar (79 cent) voor een compleet album en luttele centen voor een nummer, waar de iTunes Music Store van Apple en andere officiële online-muziekdiensten gewoonlijk 9,99 euro voor een album of 99 cent voor een nummer rekenen.

Royalty's

AllofMP3.com zegt royalty's af te dragen aan een Russische auteursrechtenorganisatie en daarmee te voldoen aan de wettelijke vereisten in Rusland. De muziekindustrie stelt dat de Russische organisatie niet bevoegd is de royalty's te incasseren en te verdelen.

De Amerikaanse regering dringt in onderhandelingen met Moskou over de Russische toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO aan op betere wettelijke bescherming van copyrights en patenten. AllofMP.com wordt daarbij vaak genoemd als voorbeeld van hoe slecht het in Rusland met die bescherming is gesteld.