AMSTERDAM - Campus TV, de studentenzender op internet, onderneemt juridische stappen tegen videomarktplaats YouTube. Campus TV wil videomateriaal terug dat zonder toestemming is geplaatst op YouTube.

Advocaat Matthijs Kaaks van Campus TV zei woensdag dat de Amerikaanse internetsite is gesommeerd het materiaal te verwijderen. Het gaat om een filmpje waarin een studente van de Hogeschool van Amsterdam over haar ervaringen in de prostitutie vertelt.

Initiatiefnemer Mark Koster van Campus TV: "Dit filmpje is met veel liefde door drie studenten gemaakt. Ze hebben er weken werk in gestopt en er niks voor gekregen."

Stappen

Voor zover bekend is Campus TV het eerste Nederlandse bedrijf dat You Tube met een rechtszaak dreigt. In Amerika onderzoeken grote mediaconcerns ook de mogelijkheden om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen You Tube. Advocaten van mediabedrijven, waaronder News Corp., NBC Universal en Viacom, hebben berekend dat You Tube per illegaal filmpje 150.000 dollar moet betalen.

Viacom schat dat video's van zijn televisiekanalen, zoals MTV en Nickelodeon, dagelijks 80.000 keer worden bekeken op You Tube. De schade zou dan oplopen tot miljarden dollars.

The Wall Street Journal meldde zaterdag dat de concerns afzonderlijk onderhandelen met You Tube over plaatsing van filmpjes in ruil voor een deel van de advertentieopbrengst. Door met juridische actie te dreigen, willen ze You Tube mogelijk verder onder druk zetten, aldus de krant.

Google

Internetzoekmachine Google maakte onlangs bekend You Tube over te willen nemen voor 1,65 miljard dollar. You Tube, waar bezoekers filmpjes kunnen plaatsen en bekijken, is in februari 2005 opgericht.

De filmpjes worden elke dag meer dan honderd miljoen keer bekeken. Dagelijks worden meer dan 65.000 filmpjes geplaatst, veelal zonder toestemming.