BRUSSEL - De Waalse minister van Begroting Michel Daerden is goed op weg wereldberoemd te worden via internet. Verschillende filmpjes waarop hij in kennelijke toestand geïnterviewd wordt, zijn al meer dan 600.000 keer bekeken.

Bekijk video

De socialist Daerden werd op 8 oktober, op de avond van de Belgische gemeenteraadsverkiezingen, geïnterviewd voor de Franstalige Belgische televisie. Daerden toont zich verheugd over zijn eigen overwinning en die van zijn zoon en is overduidelijk behoorlijk aangeschoten.

Maar ook andere filmpjes op de website youtube.com tonen een uitermate vrolijke en beschonken Daerden. Ook internetknutselaars zijn aan de haal gegaan met de beelden en maakten er onder meer een reggaemix van.

Houterig

In de krant Het Nieuwsblad zegt Daerden "niet meer dan gewoonlijk" gedronken te hebben. "Sinds een twintigtal jaar beelden mensen zich op geregelde tijdstippen in dat ik dronken ben. Maar geloof mij, ook al lijk ik joviaal, langzaam pratend en houterig, alles is goed doordacht", aldus de minister in het interview.

Daerden ontkent dat hij voortdurend dronken is. "Als dat het geval zou zijn, zou ik moeilijk zo'n gevulde carrière kunnen hebben." Wel erkende Daerden dat zijn stijl ongewoon is.

Ans

Daerden is behalve minister ook burgemeester van de Waalse plaats Ans. De populaire bestuurder haalde in Ans een absolute meerderheid van 52,3 procent van de stemmen. Ook zijn zoon is burgemeester, in Herstal bij Luik.