AMSTERDAM - De branche-organisatie voor de internationale platenindustrie, de Ifpi, heeft dinsdag opnieuw duizenden rechtszaken aangespannen tegen zogeheten filesharers, individuen die op internet illegaal muziekbestanden zetten en delen met anderen.

De bedrijfstak zegt miljarden aan inkomsten mis te lopen doordat internetgebruikers illegaal muziekbestanden op internet zetten en ophalen. De acties zijn gericht tegen gebruikers van alle ongeautoriseerde zogeheten peer-to-peer-netwerken, zoals Limewire, eDonkey, DirectConnect, BitTorrent, Gnutella, WinMX en SoulSeek, zegt de in Londen gevestigde Ifpi.

Dagvaarding

Onder de ongelukkigen zijn volgens de Ifpi een Finse laboratoriumassistent en een Duitse geestelijke en ook veel ouders van kinderen die muziekbestanden op internet zetten. Onder meer in Nederland, Argentinië, Oostenrijk, Brazilië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Mexico en Polen hebben mensen een dagvaarding ontvangen.

Eerder kregen zo'n 2300 filesharers volgens de organisatie al een boete van iets minder dan 2500 euro.

Kritiek

De muziekindustrie heeft kritiek gekregen, omdat ze bij haar juridische strijd mikt op individuele internetgebruikers in plaats van op internetproviders die onderdak bieden aan de uitwisselingssites. De providers zijn moeilijker te vervolgen, omdat zij kunnen ontkennen iets te weten van de piraterij die via hun netwerken plaatsvindt.