DEN HAAG - De lijsttrekkers van de grootste politieke partijen hebben dinsdag de nieuwe StemWijzer in gebruik genomen. Die is bedoeld om kiezers die het nog niet weten een steuntje in de rug te geven. Door het beantwoorden van dertig stellingen kunnen zij er achter komen welke partij het beste bij hun opvattingen past.


Foto: Lucas Benschop l Lijsttrekkers klaar voor de test

Bekijk video

Daar moesten ze wel enig geduld hebben: de kieshulp was door een storing bij internetprovider XS4ALL na de lancering niet bereikbaar. Het probleem is inmiddels verholpen.

Ook de ingebruikname zelf verliep niet zonder problemen. PvdA-lijsttrekker Wouter Bos was zo klaar (uitslag: 1. PvdA, 2. GroenLinks, 3. SP), maar bij zijn grote opponent Jan Peter Balkenende (CDA) liep de computer vast, zodat onduidelijk is welk advies de StemWijzer voor hem in petto heeft.

Ook onder anderen Mark Rutte (VVD) en Femke Halsema (GroenLinks) hadden last van computerproblemen. Zo kreeg Rutte als eerste stemadvies D66, terwijl de VVD bij hem op de laatste plaats kwam. Zowel Rutte als de organisatie weet dit aan computerproblemen. Bij de tweede poging van Rutte liep de computer helemaal vast.

Aangepast

Het is dit jaar de zestiende keer dat kiezers gebruik kunnen maken van de StemWijzer. Bij elke verkiezing is het programma aangepast en verbeterd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 en 2003 werden meer dan twee miljoen stemadviezen verstrekt. Bij de raadsverkiezingen van maart waren dat er ruim een miljoen.

Volgens Balkenende biedt de StemWijzer een prima ondersteuning bij het maken van een gemotiveerde keuze.

De StemWijzer is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).