AMSTERDAM - Microsoft gaat andere softwaremakers toegang verschaffen tot de broncode van het nieuwe beturingssysteem Windows Vista, dat begin volgend jaar op de markt komt. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekend gemaakt, zo meldt de BBC.

Microsoft geeft daarmee toe aan klachten van onder meer een aantal fabrikanten van anti-virusprogramma's. Die beschuldigden de softwaregigant er van essentiële informatie achter te houden, waardoor zij hun beveiligingssoftware niet geschikt konden maken voor Vista. Zo zou Microsoft de concurrentie de wind uit de zeilen willen nemen, nu het zelf ook beveiligingssoftware op de markt gaat brengen.

Virusbestrijder McAfee plaatste begin oktober een paginagrote advertentie in de Financial Times om zijn ongenoegen over Microsofts opstelling te uiten.

De toezegging komt na druk van onder meer de Europese Unie. Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededingingszaken had Microsoft opgeroepen om zich toeschietelijker op te stellen. Brussel botste al vaker met Microsoft over de handelspraktijken van het bedrijf. Zo dwong het Microsoft twee jaar geleden om een versie van Windows XP te maken zonder de ingebouwde Windows Media Player, nadat concurrenten hadden geklaagd over de koppelverkoop.