ARNHEM - Het Britse gokbedrijf Ladbrokes, 's wereld grootste 'bookmaker', heeft in hoger beroep te horen gekregen dat het geen weddenschappen van Nederlanders via zijn internetsite Ladbrokes.com mag aannemen. Het gerechtshof in Arnhem heeft dat bepaald.

Ladbrokes dient nu een klacht in bij Europees Commissaris McCreevy (Interne Markt). Tevens gaat het bedrijf naar de Hoge Raad, aldus Ladbrokes dinsdag.

Eerder verbood de rechtbank in Arnhem Ladbrokes weddenschappen van Nederlanders op het gebied van sport en loterijen af te sluiten.

Tegen dit vonnis ging het Britse bedrijf in beroep bij het gerechtshof.

Het arrest van het hof houdt in dat Ladbrokes de weddenschappen van Nederlandse burgers moet blokkeren, ondanks het feit dat het bedrijf geen Nederlandstalige website aanbiedt en niet in Nederland adverteert.

Protectionisme

Directeur John O'Reilly van Ladbrokes beschuldigt Nederland van protectionisme in extreme vorm. "In het verleden heeft een klein aantal Nederlandse consumenten de betere service en kwaliteit van Ladbrokes op het internet ontdekt. De overheid startte vervolgens gerechtelijke procedures om haar monopoliepositie te beschermen. De Nederlandse rechters ondersteunen de overheid hierin."

Begin april werd duidelijk dat de Europese Commissie vermoedt dat de regels in Nederland te streng zijn in vergelijking met Europese regelgeving. De Commissie vroeg de Nederlandse minister van Justitie om opheldering. Afhankelijk van het antwoord zou de Commissie naar het Europees Hof in Luxemburg kunnen stappen.