AMSTERDAM - Kabelmaatschappij UPC gaat haar klanten vanaf november voorzien van digitale videorecorders. De toestellen zijn uitgerust met een harde schijf waarop 65 uur televisie kan worden opgenomen.

Bovendien slaat de recorder automatisch 2,5 uur televisie op van het kanaal waar de kijker op heeft afgestemd. Daardoor is het mogelijk een uitzending te pauzeren of fragmenten te herhalen.

Het apparaat is niet gratis: klanten huren de recorder voor tien euro per maand van UPC. Anders dan de mediabox, UPC's normale decoder voor digitale televisie, wordt de digitale recorder niet ongevraagd verspreid.

Communicatie

UPC zegt de communicatie over de verspreiding van de mediabox te willen verbeteren. Het bedrijf oogstte de laatste tijd veel kritiek van onder meer de Consumentenbond en de Tweede Kamer. Die verweten het bedrijf agressieve verkoopmethoden: klanten zou niet voldoende duidelijk zijn dat ze de ongevraagd toegezonden decoders mochten weigeren of terugsturen.

UPC gaat nu onder meer pop-upschermen tonen bij ingebruikname van de decoder. Op die schermen, vergelijkbaar met de dialoogvensters met licentievoorwaarden bij de installatie van computerprogramma's, worden de rechten van de klant nog eens toegelicht.