AMSTERDAM - De Amerikaanse geheime dienst heeft vorige week een 14-jarig meisje uit de klas geplukt die spotprenten van George Bush op haar MySpace-pagina had geplaatst. Op een van de afbeeldingen stond de president afgebeeld met een mes, voorzien van de tekst: 'Kill Bush'.

Het meisje, Julia Wilson, verwijderde de prenten nadat ze in de geschiedenisles leerde dit strafbaar kon zijn. Maar ze was te laat. Autoriteiten hadden haar al op hun controlelijst gezet en dus werd ze tijdens biologieles uit de klas gehaald. Vervolgens werd Wilson onderworpen aan een langdurig verhoor.

Wilson zegt de pagina te hebben gemaakt omdat ze tegen het Irak-beleid van Bush is. "Ik ben tegen de oorlog in Irak, maar ik zou Bush nooit vermoorden. Ik ben heel pacifistisch."

Ongehoord

Wilson en haar ouders snappen dat de geheime dienst verontrust was door de spotprenten, maar ze vinden het ongehoord dat de agenten haar uit de klas hebben gehaald. Wilsons ouders stellen dat de agenten haar na schooltijd hadden kunnen ondervragen en bovendien met hen erbij.

Wilson is verder boos over de manier waarop ze behandeld is. "De agenten schreeuwden en waren onnodig gemeen. Bovendien bedreigden ze me met detentie in de jeugdgevangenis." Ze denkt er over om een klacht in te dienen.

Wilson is nu bezig met een pagina op MySpace waar ze, samen met andere leerlingen van haar school, protesteert tegen de oorlog in Irak.