AMSTERDAM - De informatie op driekwart van de USB-sticks is voor iedereen te lezen. Hoewel 92 procent van de gebruikers zegt gevoelige informatie op de stick te zetten, beveiligt slechts een kwart van hen die bestanden.

Dat zou blijken uit een dinsdag gepresenteerde enquête onder ruim honderd bezoekers van de Infosecurity-beurs vorige week, uitgevoerd door softwarebeveiliger SafeBoot.

Vier op de vijf ondervraagden gaven aan bang te zijn dat hun USB-stick in verkeerde handen valt. Veel mensen zeiden hun opslagapparaatje mee te nemen naar huis of klanten, en deze regelmatig uit te lenen. Volgens SafeBoot kan het aantal mensen met onbeveiligde sticks nog hoger zijn, aangezien van de beursbezoekers een hogere kennis op het gebied van beveiligen mag worden verwacht.

Wachtwoord

Volgens SafeBoot heeft de consument twee opties: een beveiligde USB-stick kopen of met behulp van de desktop de losse bestanden eerst beveiligen. Dat kan met een wachtwoord op de computer. Beveiligde sticks werken soms met pincodes of de herkenning van een vingerafdruk.