AMSTERDAM - De lithiumbatterijen van Sony blijken ook in de laptops van het elektronicaconcern zelf niet veilig te zijn. Sony roept 90.000 batterijen terug uit de eigen Vaio-laptops. De Japanse onderneming onderzoekt nu of het de winstdoelstellingen moet herzien. Dat maakte Sony dinsdag bekend.

Sony roept de batterijen terug omdat ze oververhit kunnen raken en vlam kunnen vatten. De terugroepactie van Vaio laptopbatterijen geldt voorlopig alleen voor de Japanse en Chinese markt, maar wellicht zijn later ook andere regio's aan de beurt. Eerder gaf Sony aan dat de batterijen in de laptops van het eigen merk geen risico vormden.

Kostenpost

Sinds eind augustus zijn er rond de acht miljoen batterijen van Sony teruggehaald uit de laptops van onder meer Dell, Apple, Lenovo, Fujitsu-Siemens en Toshiba. De eerste terugroepactie, die Dell en Apple betrof, leverde Sony een kostenpost op van 257 miljoen dollar. Verwacht wordt dat andere laptopfabrikanten ook schade op Sony zullen verhalen.

Toshiba

Maandag werd bekend dat Toshiba een schadeclaim tegen Sony overweegt. Toshiba stelt dat het ook verkoop- en imagoschade heeft opgelopen door de terugroepactie. Sony heeft hier nog niet op gereageerd.