AMSTERDAM - De politie in de Amerikaanse staat New York heeft deze maand een veroordeelde zedendelinquent opgepakt die via profielensite MySpace jonge jongens trachtte te benaderen. Hij werd opgespoord door een redacteur van technologieblad Wired, die op de site naar potentiële verkrachters zocht.

Redacteur Kevin Poulsen schreef een programmaatje waarmee de MySpace geautomatiseerd doorzocht kan worden aan de hand van gegevens als naam, adres en woonplaats. Daarmee zocht hij naar profielen van veroordeelde zedendelinquenten. Hun gegevens zijn in de Verenigde Staten beschikbaar in een openbaar register.

Poulsen vond enkele honderden veroordeelden, onder wie de 39-jarige man uit New York. Die had al drie maal vastgezeten wegens seksueel misbruik, en bleek zijn MySpace-account te gebruiken om jonge jongens te benaderen.

MySpace heeft altijd ontkend dat het de mogelijkheid heeft om de profielen te controleren. Poulsen plaatst wel een kanttekening bij zijn methode: met zijn programma kunnen alleen mensen worden opgespoord die zich met hun echte gegevens geregistreerd hebben. De meeste mensen die echt kwaad in de zin hebben, zouden dat niet doen.