DEN HAAG - Op Nederlandstalige internetsites vindt illegale handel in wilde dieren of producten van die dieren plaats. Dat blijkt uit het onderzoek Gevangen in het net van het International Fund for Animal Welfare Nederland (IFAW Nederland). De organisatie presenteert de resultaten dinsdag.

De groep volgde gedurende een maand Nederlandstalige websites.

In die periode boden handelaren meer dan zeshonderd dieren of producten van dieren illegaal aan. Het ging vaak om ivoor, maar ook om de huiden van met uitsterven bedreigde soorten als de panter, luipaard en lynx. De onderzoekers kwamen ook een tijgerkop, schedels van beschermde zoogdieren en opgezette roofvogels tegen.

Marktplaats

De handel vindt zowel op populaire veilingsites als Marktplaats en gespecialiseerde websites als via chatrooms en mailinglijsten plaats.

IFAW Nederland stelt dat de illegale handel het voortbestaan van beschermde diersoorten bedreigt. De organisatie pleit voor meer informatievoorziening, zodat kopers en verkopers weten welke dieren ze wel of niet mogen verhandelen. Ook zou de overheid meer werk moeten maken van de opsporing van illegale handel.

Maatregelen

GroenLinks en SP willen met name minister Cees Veerman (Landbouw) dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen en aansporen om maatregelen te nemen tegen de praktijken op internet.

Laks

SP-Kamerlid Krista van Velzen hekelt de "lakse houding" van de regering die al eerder weigerde handelaren actief op te sporen. Zij is het ook oneens met bezuinigingen op de begroting van de Algemene Inspectiedienst (AID), die belast is met het toezicht op bedreigde diersoorten.