AMSTERDAM - Voor de oplichting van meer dan honderd consumenten via internet is maandag bij de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van twee jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen de 21-jarige Hagenaar Stephen R.. Volgens het Openbaar Ministerie werden de slachtoffers voor in totaal zo'n vijftigduizend euro benadeeld.

Samen met een medeverdachte zou de gokverslaafde Hagenaar websites als laptopsdiscounter.nl hebben opgericht. Via die sites konden mensen laptops, mobiele telefoons en iPods bestellen. Ze betaalden van tevoren, maar kregen de apparatuur nooit geleverd.

Het was ook nooit de bedoeling geweest om die apparatuur werkelijk te leveren. De websites zagen er professioneel uit. Zo waren ze bijvoorbeeld voorzien van uitgebreide leveringsvoorwaarden.

Columbo

De officier van justitie is ervan overtuigd dat de verdachte de man achter de websites is. De gokverslaafde verdachte gaf alleen toe dat hij tussen februari 2005 en februari dit jaar zijn bankrekeningnummer -en dat van vrienden- tegen betaling beschikbaar had gesteld aan iemand met de bijnaam 'Columbo' die hij in een casino zou hebben leren kennen.

Tenminste een van de gewraakte websites bleek op de computer van de verdachte te zijn vervaardigd. Op die computer werd ook een uitgebreide lesinstructie voor het maken van websites aangetroffen. Volgens de gokverslaafde had hij zijn computer uitgeleend aan die Columbo. Of die Columbo werkelijk bestaat, is vooralsnog onduidelijk.

In de zaak tegen R. wijst de rechtbank op 30 oktober vonnis.