AMSTERDAM - Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart zet een pc in de schappen met opLinux gebaseerde besturingssoftware van Lindows en Lycoris. Jason Spisak,directeur van Lycoris, zegt dat het besturingssyteem als twee druppels water opWindows lijkt. Het is de eerste voor consumenten bedoelde pc, op de Apple na,die het kan doen zonder Windows.

De harde schijf is, vergeleken bij gangbaremodellen, met 10 gigabyte bijzonder klein. Ook de processor is niet van een vande bekende merken, maar van het relatief obscure VIA Technologies. De machineis bedoeld voor e-mail, internet en tekstverwerking en kent in de goedkoopsteversie (199 dollar) geen modem, floppy drive of monitor. Wel heeft de pc eencd-speler.

Het apparaat voorziet in de al langer bestaande behoefte aan eensimpele, goedkope machine die goed genoeg is voor elementaire taken. In ditsegment was eMachines al langer actief, met computers van 399 dollar, waar danwel Windows op is geinstalleerd. Directeur van eMachines Gary Elsasser denktdat de consument altijd behoefte zal hebben aan Windows. "Wanneer je een anderbesturingssysteem neemt, doen miljoenen programma`s het ineens niet meer. En jebuurman kan je niet langer helpen."