AMSTERDAM - Duizenden mensen hebben zaterdag een oproep op de nieuwe website Lingomoetblijven.nl achtergelaten in de hoop dat het populaire spelprogramma niet van de buis hoeft te verdwijnen.

Ton van Dijk, netcoördinator van Nederland 1, liet vrijdag weten dat Lingo vanaf volgend jaar van de buis verdwijnt. Reden hiervoor is dat het programma te weinig jonge kijkers trekt.

Ophef

De beslissing van Van Dijk leidde tot veel ophef onder de trouwe kijkers van het programma. CDA-Kamerlid Joop Atsma zal dinsdag, tijdens het vragenuurtje, minister Maria van der Hoeven (Media) aan de tand voelen over de kwestie.

Ook minister-president Jan Peter Balkenende vindt het jammer dat presentatrice Lucille Werner niet langer te bewonderen zal zijn.

Klare taal

Op de website wordt met klare taal op de beslissing van de netcoördinator gereageerd. "Tuurlijk moet LINGO blijven.Hoe kun je dat nou van de buis halen!!!!!!!!!????? Elke dag kijken ongeveer 900.000 mensen, die kun je toch niet teleurstellen om LINGO van de buis te halen!!??", zegt Gerda uit Ten Boer.

Rob de Witte uit Alkmaar heeft er eveneens geen begrip voor. "LINGO WEG ????? WELNEE. Gewoon de netcoördinator WEG. Meteen alles opgelost." Harry uit Zwolle is het met hem eens. "Wat een arrogante zak die Ton F. van Dijk, zeker weer zo'n man die vergeet wie hem betaalt. Volgens mij zijn de kijkers dat."

Sommige gaan zelfs verder dan dat, zoals deze anonieme bezoeker. "Man zeur niet zo! Waar heb je last van? Zijn er geen dringender zaken om je druk over te maken? Raakt je apparatuur van streek als er ouderen kijken? Of zakt de economie in elkaar?"