NEW YORK - Een aantal Amerikaanse mediaconcerns heeft de handen ineengeslagen om juridische stappen te onderzoeken tegen de populaire videowebsite YouTube. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag.

Op YouTube zijn naast privéfilmpjes bijvoorbeeld ook televisieseries of videoclips te vinden. Deze zijn vaak zonder toestemming geplaatst. De actie van de mediabedrijven zou gevolgen kunnen hebben voor Google, dat op het punt staat YouTube over te nemen. Dit internetbedrijf zou verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor eventuele financiële schade.

Advocaten van de mediabedrijven, waaronder News Corp., NBC Universal en Viacom, hebben berekend dat YouTube per illegaal filmpje 150.000 dollar moet betalen. Viacom schat dat video's van zijn televisiekanalen, zoals MTV en Nickelodeon, dagelijks 80.000 keer worden bekeken op YouTube. De schade zou dan oplopen tot miljarden dollars.

Onzeker

Het is volgens The Wall Street Journal onzeker of de ondernemingen daadwerkelijk naar de rechter stappen. Ze onderhandelen afzonderlijk van elkaar met YouTube over het plaatsen van filmpjes in ruil voor een deel van de advertentieopbrengst.

Door met juridische actie te dreigen, willen de concerns YouTube mogelijk verder onder druk zetten, aldus de krant.