BRUSSEL - Microsoft brengt zijn nieuwe computerbesturingssysteem Windows Vista volgens schema op de Europese markt. Dat maakte Microsoft vrijdag bekend. Het Amerikaanse softwareconcern dreigde eerder de Europese introductie van Vista uit te stellen na kritiek van de Europese Commissie.

Volgens Microsoft zijn er veranderingen aangebracht in Vista na een "constructieve dialoog" met het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Ook de Zuid-Koreaanse autoriteiten hadden om veranderingen in het besturingssysteem gevraagd.

De Europese Commissie eist dat Microsoft een kale versie van Windows Vista op de markt brengt om andere softwaremakers een kans te bieden hun producten te verkopen. Het gaat daarbij vooral om beveiligingssoftware.

Groen licht

Microsoft moet nu zelf de verantwoordelijkheid nemen dat het met zijn software geen mededingingsregels overtreedt, aldus de commissie. Microsoft heeft echter nog geen groen licht gekregen voor Vista, aldus een woordvoerder van 's werelds grootste softwarefabrikant. Vista voor particulieren komt waarschijnlijk vanaf januari 2007 op de markt.

Microsoft ligt al jaren met de Europese Commissie overhoop over de dominantie van zijn Windows-besturingssysteem. Windows draait op ruim 90 procent van alle computers in de wereld. Europees Commissaris van Mededinging Neelie Kroes vond dat er sprake was van oneerlijke concurrentie. Microsoft kreeg in maart 2004 een boete opgelegd van 497 miljoen euro. Het softwareconcern vecht deze boete nog aan.

Eisen

Volgens de bedrijfsjurist van Microsoft, Brad Smith, voldoet Vista nu aan alle eisen van de Europese kartelautoriteiten. Het is nu mogelijk om bijvoorbeeld beveiligingssoftware van bedrijven als McAfee en Symantec op Vista te draaien.