AMSTERDAM - Spamhaus.org waarschuwt voor een stortvloed aan ongewenste e-mail als de organisatie zijn internetadres verliest. De vrijwilligers achter Spamhaus houden lijsten bij van mailservers die spam versturen. Die worden door veel internetproviders gebruikt om de berichten te blokkeren.

Spamhaus werd eerder deze maand door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna twaalf miljoen dollar. Het zou ten onrechte berichten een Amerikaans marketingbedrijf in zijn database hebben opgenomen. Spamhaus negeerde de uitspraak. Volgens de spambestrijders is de Amerikaanse rechter niet bevoegd om over de zaak te oordelen, omdat de organisatie in Groot-Brittannië gevestigd is.

De rechter gelastte vervolgens internetautoriteit ICANN en Tucows, het bedrijf waar Spamhaus zijn domein geregistreerd heeft, in een voorlopig dwangbevel om de spambestrijders offline te halen. Volgens Spamhaus zou dat rampzalige gevolgen hebben: de organisatie voorspelt dat er dan zo'n vijftig miljard spamberichten per dag niet langer tegengehouden zullen worden.

ICANN heeft inmiddels geweigerd aan het bevel van de rechter te voldoen. Het zegt daartoe bevoegd noch in staat te zijn.