ROTTERDAM - Rotterdam heeft sinds vrijdag een speciale website waar mensen kunnen stemmen op de grootste Rotterdammer aller tijden. Volgens de beheerder van het Gemeentearchief is de lijst met vijftig namen een virtueel gedenkteken. Enkele uren na de opening van de site stond Erasmus bovenaan de lijst.

Het idee om de grootste Rotterdammer te kiezen is van oud-raadslid Manuel Kneepkens van de Stadspartij. Hij wilde eigenlijk een boekje met namen van Rotterdammers die veel hebben betekend voor de geschiedenis van de stad.

"Omdat geschiedopvattingen niet statisch zijn en een boekje snel veroudert, is in overleg met de Kneepkens gekozen voor een virtueel gedenkteken in de vorm van een interactieve themasite", aldus het archief vrijdag.

Afgelopen

Volgens een woordvoerster van het Rotterdamse gemeentearchief kunnen bezoekers van de website ook zelf een naam aandragen. De man of vrouw moet overleden zijn en van onbesproken gedrag. Elk jaar in de Week van de Geschiedenis publiceert het archief de nieuwste lijst. "Het is niet zo dat we de grootste Rotterdammer kiezen en dat het daarna afgelopen is. De verkiezing loopt continu door", aldus de woordvoerster.

Op de huidige lijst van genomineerden prijken namen als Abraham Tuschinski, Anna Blaman, Erasmus, Koos Speenhof, Jan Tinbergen, Kaat Mossel, Willem Gispen en Luc Lutz. De vermoorde politicus Pim Fortuyn heeft vrijdagochtend vier stemmen gekregen en staat daarmee bovenaan. Erasmus is tweede met drie stemmen.