AMSTERDAM - De meeste nieuwbouwwoningen staan voortaan op één website. Tot nu toe was het overzicht versnipperd en moeilijk onderling vergelijkbaar, melden de initiatiefnemers vrijdag.

De website niki.nl is een initiatief van woningontwikkelaars, bouwers en woningbeleggers en vermeld zowel nieuwe koop- als huurprojecten. De initiatiefnemers zijn goed voor de helft van de nieuwbouwprojecten en verwachten dat binnen drie jaar zeventig procent van alle nieuwbouw op de site is te vinden.

Het verschil met bestaande sites als funda.nl en nieuwbouwwoningen.nl is volgens initiatiefnemer Joost Pieter de Smeth dat het overzicht op niki.nl actueel is. "Als een huis verkocht is, wordt de site meteen aangepast. De informatie op funda.nl is vervuild." Er is wel samenwerking gezocht, maar dat is niet gelukt.

Jaarlijks worden volgens De Smeth zo'n tachtigduizend nieuwe huizen gebouwd in Nederland. Daarvan zijn er constant ongeveer vijftienduizend te koop. Via niki.nl zijn er nu 5600 te bekijken en binnenkort tienduizend.