DEN HAAG - Een ex-partner van officier van justitie Astrid Nienhuis heeft bekend dat hij in haar computer heeft ingebroken en vertrouwelijke onderzoeksinformatie heeft doorgespeeld naar derden.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag bevestigde vrijdag een bericht in dagblad De Telegraaf van die strekking. Nienhuis is werkzaam bij het landelijk parket van het OM.

De Nationale Recherche spoorde de man vorige week op. Over de exacte motieven van de man doet het OM op dit moment geen mededelingen. Hij wordt beschuldigd van computervredebreuk.

Volgens de woordvoerster heeft de betrokken officier de interne gedragsregels van het OM overtreden door e-mails vanaf haar werkplek door te sturen naar haar persoonlijke e-mailadres. Zij pleegde daarmee geen strafbaar feit, benadrukt de woordvoerster.

Telegraaf

De vertrouwelijke gegevens - verslagen van afgeluisterde gesprekken in een onderzoek naar twee misdaadgroepen - lekten in april uit. De stukken belandden bij De Telegraaf, die over het lek publiceerde zonder de precieze inhoud van de stukken weer te geven.

Het dagblad bezorgde de stukken terug bij het OM.

Een woordvoerder van het landelijk parket zegt dat de onderzoeken waaruit de stukken afkomstig waren, geen schade leden door het lek.

Slordigheid

Politie en justitie worden geregeld geteisterd door rondslingerende vertrouwelijke informatie, van zowel zakelijke als persoonlijke aard. Dit is veelal het gevolg van slordigheid. Een van de meest beruchte affaires van de laatste jaren is die rond officier van justitie Joost Tonino. Hij zette een computer die hij thuis gebruikte bij het vuilnis. Op de computer, die bij journalist Peter R. de Vries belandde, werd kinderpornografisch materiaal gevonden.