AMSTERDAM - Overheden moeten er niet op uit zijn met een chip in mensen over steeds meer gegevens te kunnen beschikken. Dat stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) donderdag in een discussiestuk. Volgens het CBP moet bij gebruik van Radio Frequency Identification (RFID) rekening worden gehouden met de privacy.

RFID maakt het mogelijk met behulp van chips in goederen, dieren of mensen grote hoeveelheden data op te slaan. Zo kunnen bezoekers van de Baja Beach Club in Rotterdam een onderhuidse chip laten implanteren, die privileges als gratis entree biedt voor de chiphouder.

Systeemontwikkelaars moeten RFID-toepassingen niet alleen op technische aspecten toetsen, maar ook op privacybestendigheid. Burgers hebben volgens het CBP recht te weten wat voor informatie de chips over hen verstrekken. Alle partijen die het aangaat, zowel consumenten als bedrijven en overheid, moeten bovendien weten welke rechten, plichten en mogelijkheden voor hen gelden.

De discussie staat volgens het CBP los van de discussie die onlangs werd gevoerd over het plaatsen van chips bij tbs'ers met proefverlof. Tbs-deskundige en hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle zei dinsdag in het Algemeen Dagblad dat tbs'ers op proefverlof een onderhuidse chip geïmplanteerd moeten krijgen, zodat bij ontsnappingen altijd duidelijk is waar ze uithangen. Hij reageerde daarmee op de ontsnapping van een tbs'er in Rotterdam, die in korte tijd enkele gewelddadige misdrijven pleegde.