AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN experimenteert samen met creditcardmaatschappij JCB in Amsterdam met een mobiele betaalpas. Deelnemers krijgen een mobiele telefoon die is uitgerust met een chip waarmee betalingen kunnen worden gedaan.

Volgens KPN gaat het om het eerste experiment met mobiele betalingen in Europa. In Japan, de thuisbasis van JCB, zijn inmiddels ruim twaalf miljoen mobiele telefoons voorzien van een betaalchip.

Voorlopig vindt het project plaats binnen het World Trade Center in Amsterdam, waar de mobiele creditcard gebruikt kan worden om af te rekenen in onder meer enkele restaurants. Gebruikers hoeven de telefoon alleen korte tijd voor een chiplezer te houden om hun consumptie af te rekenen.

De betaalmethode maakt geen gebruik van het mobiele telefoonnetwerk. KPN is verantwoordelijk voor de installatie van de chip en de bijbehorende software op de telefoontoestellen. Die software werkt uitsluitend met behulp van een pincode, zodat de veiligheid volgens KPN en JCB gegarandeerd is.