SAN FRANSISCO - De nieuwste generatie criminelen combineert computerkennis met traditionele misdaden, zoals bijvoorbeeld geld witwassen. Dat meldde de Britse krant The Financial Times woensdag.

Dankzij opkomende 'computerbedrijven' in de onderwereld kunnen ook digibete gangsters zich in toenemende mate wagen aan het kaalplukken van argeloze internetters. Ze kopen gebruikersvriendelijke programma's van hackers en gebruiken die bij het stelen van bijvoorbeeld wachtwoorden of creditcardnummers.

Ook zou er een groeiende markt zijn voor de verkoop van de gestolen informatie. "De mensen die de informatie stelen zijn niet langer de mensen die het gebruiken", aldus een analist.

Gamers

Populair onder criminelen zijn ook de online spelletjes waarin duizenden gamers de strijd met elkaar aangaan. Criminelen azen op de wachtwoorden van spelers, waarna de digitale bezittingen van de gamer worden geplunderd en voor honderden euro's van de hand worden gedaan op veilingsites.

De criminelen richten zich volgens een veiligheidsexpert liever op onlinespelletjes dan op poker- of banksites, omdat de drempel om aangifte te doen voor slachtoffers hoger ligt. "Probeer maar eens een politieformulier in de vullen over de diefstal van je goud in World of Warcraft. Erg ver kom je niet", aldus de specialist.