AMSTERDAM - Eén op de drie Nederlandse bedrijven is dit jaar slachtoffer geworden van incidenten met de beveiliging van vertrouwelijke informatie op computers. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van adviesbureau Capgemini.

Het gaat niet alleen om het hacken van websites, maar ook om het zogeheten phishing. Daarbij worden onder meer websites van bedrijven gekopieerd, waardoor vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers in handen kunnen komen van criminelen.

Ernst

In 2003 hadden bijna zeven op de tien bedrijven nog negatieve ervaringen met de beveiliging van informatie. Capgemini stelt dat het aantal incidenten weliswaar sterk is afgenomen, maar benadrukt dat de ernst van de voorvallen toeneemt. Bij het phishing zou het vaak niet gaan om hele hoge bedragen, maar om grote hoeveelheden kleinere bedragen.

Overheid

De helft van de Nederlandse bedrijven heeft geen risicoanalyse uitgevoerd om de dreigingen in kaart te brengen. "Uiterst onverstandig", stellen de onderzoekers. Een ruime meerderheid (64 procent) van de bedrijven meent dat de beveiliging van bijvoorbeeld internet een taak is van de overheid.

Voor het onderzoek zijn directieleden en managers van 250 bedrijven en overheidsorganisaties ondervraagd.