UTRECHT - 9292ov.nl, de populaire routeplanner voor het openbaar vervoer, geeft vanaf dinsdagmiddag ook reisadviezen aan automobilisten. Het gaat om een proef, waarbij bezoekers een eerlijke vergelijking kunnen maken tussen de auto, het openbaar vervoer of een combinatie.

Voor zover bekend komt de Reisinformatiegroep, de eigenaar van 9292ov.nl als eerste met een dergelijke dienst. "In tegenstelling tot de andere autorouteplanners houden wij in onze adviezen wél rekening met bekende files", stelt een woordvoerder van de groep.

Praktijk

"Dat geeft een veel beter resultaat. Nu duurt een rit in de spits van Utrecht naar Amsterdam volgens een standaard routeplanner bijvoorbeeld een half uur, terwijl je er in de praktijk wel anderhalf uur of meer over kunt doen."

Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam heeft de Reisinformatiegroep een model bedacht dat files omrekent naar minuten vertraging. De uitkomsten van dit model zouden als 'goed en betrouwbaar' zijn beoordeeld door Rijkswaterstaat, TNO en de TU Delft.

Motief

9292ov doet niet geheimzinnig over haar motief om de nieuwe routeplanner aan te bieden. Het bedrijf verwacht door het geven van reële en vergelijkbare reisinformatie "meer reizigers te verleiden om voor het reizen vaker het openbaar vervoer te overwegen voor die bepaalde reis".

De onderneming, jaarlijks goed voor ongeveer 50 miljoen reisadviezen via internet en telefoon, waarschuwt de klanten wel op voorhand voor de zoekmethode. Bezoekers van de website moeten de postcodes van de begin- en eindbestemming invoeren. In een eerdere testfase gaven proefkonijnen aan dat ze dat als onhandig ervaren, omdat ze deze gegevens vaak niet snel voorhanden hebben.

Potentiële achilleshiel

Een andere potentiële achilleshiel van de nieuwe reisplanner is de snelheid waarmee wegbeheerders, autoriteiten en organisaties hun informatie doorspelen. Hoe recenter de informatie over files, vertragingen en werkzaamheden, hoe beter zo'n advies later gaat worden. Maar in eerste instantie zal 9292ov alleen de historische file-informatie gebruiken. Tijdens de testfase is nog geen actuele informatie opgenomen in de planner.