DEN HAAG - Nederland kan niet eenzijdig komen met een kopieerheffing op mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf. Het kabinet wil wachten op een Europees standpunt.

Als de voorzitter van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) wel al snel met zo'n heffing zou willen komen, zal het kabinet ingrijpen. "Ik heb me inmiddels georiënteerd op mogelijkheden om in te grijpen", zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer.

Volgens hem is SONT-voorzitter Henk Vonhoff geïnformeerd. In de ogen van brancheorganisaties wil Vonhoff de kopieerheffing van maximaal 25 euro doordrukkken. Met een algemene maatregel van bestuur zijn er volgens Hirsch Ballin mogelijkheden om in te grijpen.

Buitenland

De brancheorganisaties Stobi, FIAR en ICT-Office, die onder meer elektronicabedrijven en ict-ondernemingen vertegenwoordigen, vrezen dat consumenten uitwijken naar het buitenland als hier een kopieerheffing komt. SONT-voorzitter Vonhoff zou 25 euro willen vragen per mp3-speler met een capaciteit groter dan 10 gigabyte en 24 euro voor een harddiskrecorder van 160 gigabyte.

De SP sprak dinsdag haar verontwaardiging uit over de mogelijke toeslag. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemde het van de gekke dat Vonhoff zelfstandig tot een kopieerheffing kan besluiten.

Besluit

Hirsch Ballin wees erop dat de onderhandelingen met de branche nog gaande zijn en er helemaal nog geen besluit is genomen. Met zijn aanpak te wachten op een standpunt van de Europese commissie sluit hij overigens aan bij die van zijn onlangs afgetreden voorganger Piet Hein Donner.