AMSTERDAM - Als de consument zou mogen kiezen betaalt hij een kopieer- en downloadheffing en verdwijnt de kopieerbeveiliging. Meer dan de helft (56 procent) zou liever een algemene heffing betalen als daarmee de beveiliging zou verdwijnen.

Dat blijkt uit onderzoek van computerclub Hcc onder ruim 2600 leden.

Vorige week werd bekend dat de heffing voor consumenten op mp3-spelers en harddiskrecorders mogelijk al per 1 januari 2007 een feit is. Deze zogenaamde thuiskopievergoeding zou de prijs van een mp3-speler in Nederland met tot 25 euro verhogen. De kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het privékopiëren.

Slechts 12 procent van de ondervraagden kiest ervoor de thuiskopieheffing af te schaffen en meer producten te beveiligen tegen kopiëren.

Beperkt

Een overgrote meerderheid (63 procent) die te maken heeft gehad met een vorm van kopieerbeveiliging gaf echter aan zich beperkt te voelen in zijn gebruiksmogelijkheden. Het niet kunnen maken van een reservekopie werd daarbij het meest genoemd, gevolgd door het niet kunnen afspelen van muziek of films op de gewenste speler.

Thuiskopie

De Stichting Thuiskopie ziet het liefst dat de kopieerheffing er zo snel mogelijk komt. De stichting is van mening dat het tijd wordt dat rechthebbenden de financiële compensatie krijgen waarop zij nu al lange tijd wachten. Uit eigen onderzoek van Stichting Thuiskopie blijkt dat 77 procent het systeem van financiële compensatie voor rechthebbenden middels een thuiskopievergoeding.