DEN HAAG - Historische informatie op internet is onoverzichtelijk, heeft niet genoeg diepgang en is niet altijd betrouwbaar. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek.

Aan de andere kant waarderen gebruikers het grote aanbod, de permanente beschikbaarheid en de relatief lage kosten van de informatie.

Erfgoed

De conclusies staan in de SCP-publicatie 'Klik naar het verleden', die dinsdag verschijnt. De onderzoekers geven in het rapport een beeld van het publiek van het 'digitale erfgoed'. Hieronder valt alle informatie die over historische gebouwen, voorwerpen en kunst en over archiefstukken aangeboden wordt op internet.

Hoogopgeleid

Het publiek werd door de onderzoekers in vijf groepen verdeeld: allrounders, kunstminnaars, verenigingsleden, verzamelaars en snuffelaars. Gebruikers van digitaal erfgoed brengen ook regelmatig een echt bezoek aan musea, archieven, monumenten en archeologische instellingen.

De gebruikers zijn hoogopgeleid en onder hen bevinden zich relatief veel ouderen. De verenigingsleden en de verzamelaars maken het minst gebruik van internet.

De ondervraagden vinden dat het bekijken van een schilderij of historisch voorwerp op het scherm niet te vergelijken is met het bekijken 'in het echt'. Een kunstwerk of historisch gebouw van nabij bekijken maakt volgens hen meer indruk.