NEW YORK - Internetzoekmachine Google neemt de populaire website YouTube over. YouTube, waar bezoekers filmpjes kunnen plaatsen en bekijken, blijft onafhankelijk opereren. Dat heeft Google maandag nabeurs bekendgemaakt.

De overname gebeurt volledig in aandelen. Google gaat nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van 1,65 miljard dollar (1,3 miljard euro). Het Amerikaanse internetbedijf verwacht de overname van YouTube in het vierde kwartaal af te ronden.

Google sloot maandag ruim 2 procent hoger op de technologiebeurs Nasdaq. Beleggers speculeerden al op een fusie van de twee populaire internetbedrijven na een bericht vrijdag in The Wall Street Journal.

Honderd miljoen

De filmpjes op het in februari 2005 opgerichte YouTube worden elke dag meer dan honderd miljoen keer bekeken en dagelijks worden meer dan 65.000 nieuwe filmpjes geplaatst.

YouTube trekt maandelijks ongeveer 32 miljoen bezoekers. De webpagina heeft in de Verenigde Staten een marktaandeel van 47 procent. Google Video is goed voor circa 11 procent van de markt voor videowebsites en MySpace van mediaconcern Viacom heeft 22 procent in handen.