ZEIST - Bankieren op het internet is nu ook mogelijk voor blinden en slechtzienden. SNS Bank introduceerde maandag de zogenoemde sprekende digipas. Hoewel ook andere banken bezig zijn met deze technologie is SNS Bank naar eigen zeggen nu nog de enige, zo liet het bedrijf maandag weten.

Het gaat om een apparaatje dat de code waarmee de internetgebruiker communiceert met de website via een luidsprekertje uitspreekt. Op die manier kunnen blinden digitaal geld overmaken of gebruik maken van andere bankdiensten.

Het aantal blinden en slechtzienden in Nederland wordt geschat op anderhalf miljoen mensen. Ongeveer tienduizend van hen maakt gebruik van computers en het internet. Volgens SNS Bank kan dat aantal in de toekomst groeien.

Ouderen

"Dit apparaat is niet alleen handig voor blinden, maar ook voor ouderen of mensen met een motorische afwijking", zei marketingdirecteur Jan-Willem Dreteler van SNS Bank. Toch laat de bank er aanvankelijk slechts een paar honderd maken en biedt deze aan blinden kostenloos aan.

"Maar mocht er in de toekomst veel meer vraag naar komen, dan weet je natuurlijk niet of het gratis blijft", aldus de manager. Het apparaatje is drie tot vier keer duurder dan een normaal machientje.

Babyboomers

Voor slechtzienden is de nieuwe ontwikkeling welkom, zei Marga Allin, bestuurslid van de patiëntenvereniging voor mensen met maculadegeneratie. Deze aandoening is de grootste oorzaak van slechtziendheid.

"Geld halen bij een loket wordt steeds moeilijker. Ik denk dat het aantal mensen dat hiervan gebruik maakt vanzelf stijgt, omdat babyboomers redelijk vertrouwd zijn met computers."