DEN HAAG - Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 januari 2003 is dinsdag opnieuw een Stemwijzer gelanceerd op internet, die wat uitgebreider is dan de voorgaande versie. De Stemwijzer werd in Den Haag gepresenteerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Kiezers die nog twijfelen over hun stemkeuze kunnen op de site terecht voor een advies. Dit krijgen ze nadat ze antwoord hebben gegeven op dertig stellingen over politieke onderwerpen.

Een verschil met de vorige Stemwijzer, van de verkiezingen van mei, is dat de gebruiker nu voor elke stelling kan aangeven hoe belangrijk hij deze vindt. Met dit belang wordt rekening gehouden bij het advies.

Na de presentatie werd de Stemwijzer getest door tien huidige en kandidaat-Kamerleden van verschillende partijen, onder wie VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm. Geen van hen kwam voor een verrassing te staan: na het beantwoorden van de stellingen kreeg ieder het advies om te stemmen op zijn eigen partij.

Bij de vorige verkiezingen maakten ruim twee miljoen mensen gebruik van de site en ook voor de komende verkiezingen worden opnieuw veel bezoekers verwacht. Toen de Stemwijzer op de site nog niet actief was, werden toch al 8000 bezoekers per dag geteld, aldus projectleider van de Stemwijzer Jochum de Graaf.