AMSTERDAM - Google wil voor ruwweg 1,6 miljard dollar YouTube overnemen. Dat schrijft de Wall Street Journal vrijdag op zijn website. Google voert, zo meldt de krant, overnamegesprekken met de video-uitwisselingswebsite.

Volgens het dagblad, dat zich baseert op een persoon bekend met de zaak, zouden de gesprekken zich echter nog in een gevoelig stadium bevinden en nog af kunnen ketsen. Mocht de overname doorgaan, dan zou dat de grootste in de geschiedenis van Google worden.

Volgens het in februari 2005 opgerichte YouTube kijken bezoekers van de site dagelijks meer dan honderd miljoen keer naar de video's die worden geplaatst. Er worden, zo stelt het bedrijf, meer dan 65.000 filmpjes per dag op de webpagina gezet.

Een overname van YouTube zou de online video-activiteiten van Google een flinke duw in de rug geven. Volgens marktonderzoeksbureau Hitwise nam YouTube in augustus 46% van alle bezoeken aan videowebsites in de Verenigde Staten voor zijn rekening.

MySpace

Het marktaandeel van concurrent MySpace, in handen van News Corp., lag in dezelfde maand op 23%. Google Video trok in augustus 10% van de bezoekers van dergelijke websites aan.

Een belangrijke reden voor het succes van YouTube is het gebruiksgemak van de webpagina. Bezoekers hebben geen specifieke software nodig om de filmpjes te bekijken. Het merendeel van zijn inkomsten haalt YouTube uit de advertenties op zijn site.