LEEUWARDEN - Batavus moet rijwielen blijven verkopen aan internetfietsenwinkel Bikemotion.nl en moederbedrijf Vriend. Dat besliste de rechtbank in Leeuwarden eerder deze week.

De Friese fietsenmaker en de Noord-Hollandse winkel Vriend liggen al drie jaar met elkaar overhoop over de verkoop van Batavusproducten. Batavus wil van Vriend af omdat onder meer winkelketens Fietswereld en Profile De Fietsspecialist anders dreigen geen Batavusproducten meer te verkopen, aldus verkoopmanager Menno Visser van de Heerenveense tweewielerfabriek vrijdag. Vriend is met de Bikemotion.nl namelijk een concurrent voor de winkelformules van inkooporganisatie Biretco.

Onzin

Het Bredase Biretco vindt de bewering van Batavus onzin. "Wij hebben nooit en te nimmer Batavus gedreigd geen fietsen meer af te nemen als zij verkopen via Vriend, dat is een vertaling van Batavus", aldus directeur/grootaandeelhouder Ron te Riele. "Je moet je wel afvragen als retailer of wij fietsen moeten blijven verkopen die via Bikemotion.nl 25 procent goedkoper zijn. Maar van onze 763 winkels in de Benelux en Duitsland zijn op drie na alle zaken in handen van franchisers, dus die kunnen wij niets verplichten", stelt Riele.

Batavus is niet blij met de uitspraak en overweegt in beroep te gaan. Advocaat Jacob van Rhijn van Vriend wil op verzoek van zijn cliënt geen commentaar leveren op de uitspraak.