AMSTERDAM - Google gaat programmacode doorzoeken. De zoekmachine lanceerde donderdag een aparte site waarop broncode te vinden is die via internet vrij toegankelijk is.

Gebruikers kunnen op de site codefragmenten zoeken in verschillende programmeer- en scripttalen, en met uiteenlopende licenties. De meeste zoekresultaten op de site zijn afkomstig van open-sourceprojecten.

De reguliere zoekmachine van Google was niet geschikt om programmacode te zoeken, omdat die vaak speciale tekens bevat die de zoekmachine niet begrijpt. Programmeurs van het bedrijf gebruiken de nieuwe site al langer intern.

Google Code roept kort na de lancering al controverse op. Een gebruiker van de populaire linksite Digg.com wist via de zoekmachine software te vinden waarmee serienummers voor commerciële programma's als WinZip en Photoshop gegenereerd kunnen worden.

Google is niet de eerste zoekmachine die programmeurs ter wille probeert te zijn. Koders.com, Codase.com en Krugle.com zoeken al langer naar programmacode.