AMSTERDAM - De heffing voor consumenten op mp3-spelers en harddiskrecorders in Nederland wordt mogelijk al per 1 januari 2007 een feit. Dat blijkt uit een brandbrief van drie verontruste branche-organisaties aan de Minister van Justitie Hirsch Ballin.

Deze zogenaamde thuiskopievergoeding zou de prijs van een mp3-speler in Nederland met tot 25 euro verhogen, evenals die van een gangbare harddiskrecorder, de opvolger van de videorecorder. Op dit moment bedraagt de heffing op een blanco DVD-R in Nederland 45 procent van de consumentenprijs. Vorig jaar kostte deze opslag de Nederlandse consument circa 30 miljoen euro.

Compensatie

De kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het privékopiëren. De Stichting Thuiskopie die de heffing int, verschilt al tijden van mening met de importeurs en producenten over het principe en het voorgestelde tarief.

De branche-organisaties STOBI, FIAR en ICT-Office wil dat de minister ingrijpt bij de SONT, de Stichting Onderhandelingen Thuiskopieregeling. De SONT wil in november een voorstel indienen over de heffing. De branche-organisaties hopen dat Hirsch Ballin kan voorkomen dat deze heffing wordt doordrukt.

Voorwaarden

Volgens de organisaties zou de minister recentelijk aan de SONT hebben aangegeven dat, voor er überhaupt een beslissing over de heffing genomen wordt, moet zijn voldaan aan bepaalde voorwaarden. Zo zou er eerst meer duidelijkheid moeten komen over het Europese standpunt over een kopieerheffing.

Buitenland

De organisaties, die onder meer elektronicabedrijven en ict-ondernemingen vertegenwoordigen, vinden de toeslag een "onterechte aanslag op de portemonnee van de Nederlandse consument". Ook zijn ze bang dat de Nederlandse industrie uiteindelijk de dupe wordt. Als in Nederland een toeslag wordt ingevoerd, zal de consument volgens de branche uitwijken naar het buitenland.