ROTTERDAM - De loods in de Rotterdamse Waalhaven waar stemmachines staan opgeslagen, krijgt een alarmsysteem dat is aangesloten op de politiemeldkamer. Dat deelde burgemeester Ivo Opstelten donderdag aan de gemeenteraad mee.

Dat gebeurt naar aanleiding van een televisieuitzending woensdagavond, waarin werd aangetoond dat de loods makkelijk is binnen te dringen. Opstelten zei op vragen van de PvdA dat machines en software gescheiden worden bewaard. Allebei de ruimtes waren tot nu toe slechts beveiligd met sloten.

TomTom

De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl toonde donderdag aan dat de computers eenvoudig te kraken zijn. Bovendien zenden de apparaten een radiosignaal uit, dat op afstand te ontvangen is. De actievoerders wisten met behulp van navigatieapparaat TomTom een 'CDA-stemdetector' te maken.

Volgens de actiegroep, die bestaat uit mensen uit de ict-wereld, zijn de beveiligingsproblemen van de apparaten niet voor de komende verkiezingen op te lossen en zouden we daarom terug moeten naar het stembiljet.

Onaanvaardbaar

Europarlementslid Edith Mastenbroek (PvdA) noemt de veiligheidsproblemen 'onaanvaardbaar'. Ze heeft in Brussel vragen gesteld over het gebruik van de computers. Ierland besloot in 2004 de stemcomputers niet meer te gebruiken naar aanleiding van een Europees onderzoek naar de veiligheid daarvan.

"Je zou toch wel verwachten dat men binnen Europa ervaringen uitwisselt?" aldus Mastenbroek. "Ik hoop dat de Tweede Kamer ook vragen zal stellen waarom wij wel werken met stemcomputers die in Ierland werden afgewezen."

'Paper trail'

De PvdA-politica, gespecialiseerd in IT, wil ook weten of de EU haar mening deelt dat een papieren bewijsje van een elektronische stem nodig is, zolang de veiligheid niet zeker is. Met deze 'paper trail' kan de uitslag worden gecontroleerd.

Na de ophef besloot minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) een week geleden dat stemmachines moeten worden verzegeld, software een extra beveiliging krijgt en dat TNO de software zal controleren.