AMSTERDAM - Podcast, RSS, Wiki, VoIP. Stuk voor stuk veelgebruikte termen op het web, maar een meerderheid van de Britse internetbevolking heeft geen idee wat ze betekenen. Dat blijkt uit onderzoek van Nielsen/NetRatings.

Zo maakt 40 procent van de Britten gebruik van een RSS-feed, maar weet 67 procent van deze groep niet dat RSS staat voor Really Simple Syndication. Ook VOD (video-on-demand) blijkt een onbekend begrip. Bij driekwart van de Britten komt dat woord niet in zijn computervocabulaire voor.

En terwijl miljoenen Britten contacten onderhouden via programma's als MSN en Yahoo Messenger, weet slechts 43 procent dat IM staat voor instant messaging.

Podcasting

Termen als blogs en podcasts zijn inmiddels dermate ingeburgerd dat ze ook zijn opgenomen in woordenboeken. Toch zijn er nog steeds veel mensen die geen idee hebben wat deze termen betekenen, zo blijkt uit het onderzoek. Zo heeft een kwart van de Britten nog nooit van podcasting gehoord.

Verstand

Volgens Alex Burmaster van Nielsen/NetRatings hoeven de Britten zich geen zorgen te maken over hun 'gebrekkige' webvocabulaire. "Het is algemeen bekend dat de technologie-industrie graag in afkortingen praat. Door in vaktermen te praten lijkt het net alsof ze er veel verstand van hebben en enigszins boven de rest staan."