AMSTERDAM - De nieuwe website van voetbalbond KNVB leidt tot veel klachten. Uitslagen, standen en wedstrijdprogramma's van amateurelftallen zijn alleen nog voor geregistreerde gebruikers toegankelijk.

Veel amateurverenigingen brachten tot dusverre op hun website links aan naar de informatie over hun eigen elftallen op knvb.nl. Door de verplichte registratie is dat niet meer mogelijk. Wedstrijdsecretaris Erik de Vries van het Groningse VV Helpman linkte wekelijks naar de informatie over alle 36 jeugdelftallen van zijn club. "Sinds de aanpassingen op de site van de KNVB kunnen mensen daar niet langer rechtstreeks bij. Ze moeten eerst een wachtwoord invoeren."

Ook De Vries' collega Harry Spin van SV Raalte is niet te spreken over de aanpassing. Volgens hem is veel informatie op de nieuwe KNVB-website verouderd. "Om de meest recente gegevens te krijgen, moet men zich op een betaalde dienst abonneren. Het meest frustrerende is nog wel dat we nu moeten betalen voor informatie die de clubs zelf aan de KNVB hebben verstrekt."

Dertigduizend

KNVB-woordvoerder Rob de Leede weerspreekt die klacht. "Ieder weekend worden dertigduizend wedstrijden gespeeld. Voordat al die informatie is verwerkt, zijn we een paar dagen verder. Dat is niets nieuws." Betalende abonnees kunnen sinds deze week echter al beschikken over de laatste wedstrijdinformatie zodra de gegevens van de betreffende poule compleet zijn.

Capaciteitsproblemen

Dat ook voor gratis toegang tot de gegevens op de site registratie verplicht is, is volgens De Leede niet vreemd. "Het gaat om een éénmalige registratie. Heel veel websites doen dat." De KNVB wil de voetballiefhebbers aan de hand van de registratiegegevens "beter informeren". Daarbij gaat het "niet per se" om reclame, aldus De Leede.

Maandag, toen de nieuwe site van de voetbalbond online ging, bezweken de computers van de KNVB bijna onder de belangstelling. Veel gebruikers ondervonden daardoor problemen bij de registratie. De Leede verwacht dat dat probleem snel verholpen wordt. Hij raadt mensen die vastlopen aan om het op een rustig moment nog eens te proberen.