GRONINGEN - Dertig agenten in Groningen krijgen voortaan tijdens hun surveillances een handcomputertje mee. Het apparaat waarschuwt de diender als die langs het huis komt van iemand die nog een boete heeft openstaan of een plek nadert waar vaak hangjongeren bijeenkomen.

Het Groninger korps is het eerste ter wereld dat met het apparaat gaat werken, aldus een woordvoerder donderdag.

Het computertje wordt in eerste instantie alleen in de Groningse Korrewegwijk gebruikt. Op het scherm van het apparaat ziet de agent een plattegrond van de wijk waarop rode uitroeptekens aangeven waar iets aan de hand is of waar de agent alert moet zijn.

Vermist

"Daarbij kan het ook gaan om een woning waar in het verleden al een hennepkwekerij is aangetroffen", geeft de zegsman als voorbeeld. De computer kan ook een seintje geven als de agenten in kwestie moeten uitkijken naar een verdacht of vermist persoon.

Dankzij het ingebouwde navigatiesysteem kan een surveillerende agent op het apparaat precies zien of en hoeveel collega's er op dat moment in de buurt zijn. Ook op het bureau is te zien waar de surveillerende agenten zich bevinden. De politie verwacht dat de veiligheid van de agenten hierdoor wordt vergroot. Omdat verdachte zaken eerder worden gesignaleerd, neemt ook de veiligheid in de wijk toe, zo is de verwachting van de politie.

Boetes

Overigens wordt op het bureau bepaald welke meldingen de surveillerende agenten doorkrijgen. Zo kan een chef ervoor kiezen de prioriteit te leggen bij het innen van nog openstaande boetes of juist bij het terugdringen van overlast op straat. In zo'n geval wordt alleen informatie over overlast doorgegeven. Deze gegevens zijn afkomstig van het zogenoemde bronsysteem van de politie.

Het gaat in eerste instantie om een proef van vijf maanden. Daarna wordt bekeken of het apparaat landelijk wordt ingezet.