ROTTERDAM - De rechtszaak tegen de twee overgebleven verdachten die begin 2002 een publieke chatsessie van prins Willem-Alexander en prinses Máxima zouden hebben gesaboteerd, moet weer worden verplaatst.

De politierechter die komende vrijdag over de zaak zou oordelen, kwam deze week tot de ontdekking dat die toch te ingewikkeld is en moet worden behandeld door een meervoudige kamer.

Een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam heeft dat donderdag bevestigd. Een nieuwe datum is niet vastgesteld, maar de rechter komt er dit jaar waarschijnlijk niet meer aan toe. Het ziet er zo naar uit dat de verdachten vijf jaar na dato pas duidelijkheid krijgen over hun lot.

Computeraanval

Het geplande internetpraatje van de prins en prinses met geselecteerde burgers ter gelegenheid van hun huwelijk, liep op 22 januari 2002 uit op een fiasco. Al binnen enkele minuten was de pagina van het Koninklijk Huis niet meer bereikbaar wegens een computeraanval.

Vorig jaar verschenen drie verdachten voor het eerst voor een rechter. Het Openbaar Ministerie werd in de zaak tegen een destijds minderjarige verdachte al niet-ontvankelijk verklaard omdat te lang was gewacht met de dagvaarding.

Straf

Advocaat R. van der Horst van de inmiddels 33-jarige hoofdverdachte M. van der W. uit Almere meent dat justitie geen serieuze straf meer kan eisen tegen zijn ontkennende cliënt.

Het onderzoek, de dagvaarding en behandeling hebben daarvoor veel te lang op zich laten wachten, zei hij donderdag.