AMSTERDAM - Mede dankzij Google heeft politie in Texas vorige maand een 24 jaar oude moordzaak kunnen oplossen. Dat meldde The Daily Mail woensdag.

De verdachte, Jaroslaw Ambrozuk, leek van de aardbodem te zijn verdwenen nadat hij een gehuurd vliegtuigje met opzet had laten crashen in een meer in Montana. Zijn vriendin kwam daarbij om, en Ambrozuk verdween spoorloos. Het geld dat zijn vriendin eerder van haar spaarrekening had opgenomen nam Ambrozuk (19) mee.

Een Amerikaans televisieprogramma besteedde tot twee keer toe een televisieuitzending aan de moordzaak. Ook stond Ambrozuk op de lijst van meest gezochte misdadigers van de Verenigde Staten. Pogingen van de Amerikaanse politie om Ambrozuk te vinden liepen echter op niets uit.

Contactadvertentie

In de jaren die volgden leidde Ambrozuk een luxueus bestaan onder de naam Michael Lee Smith. In augustus dit jaar kreeg de politie een telefoontje van een vrouw die gereageerd had op een online contactadvertentie, geplaatst door Michael Lee Smith (34). Na enkele e-mails over en weer liet de vrouw zich verleiden tot een afspraakje.

Na enige tijd vertelde Lee Smith haar zijn echte naam en leeftijd, waarop zij hem besloot te 'googlen' via de zoekmachine. De vrouw ontdekte dat de man al tijden gezocht werd voor de moord op zijn vriendin. De Texaanse politie kon de man na 24 jaar alsnog oppakken. Net op tijd, want de moordzaak zou in 2007 verjaren.