AMSTERDAM - Microsoft houdt volgens fabrikanten van antivirusprogramma's belangrijke informatie achter over de nieuwe versie van het besturingssysteem Windows, Vista, die begin volgend jaar op de markt komt.

Beveiligingsbedrijf McAfee klaagde maandag in een paginagrote advertentie in de Financial Times over Microsofts weigering om samen te werken. Zo maakt Microsoft het McAfee moeilijk om zijn klanten te beschermen tegen "inherente kwetsbaarheden" in de nieuwe Windowsversie, aldus de advertentie.

Eerder deze maand protesteerden ook andere virusbestrijders tegen de opstelling van Microsoft. Ze verdenken het bedrijf er van de concurrentie de wind uit de zeilen te willen nemen, nu Microsoft zelf ook beveiligingssoftware aan de man gaat brengen.

Microsoft kwam al meermalen in opspraak vanwege oneerlijke concurrentie. Zo drukte het eind jaren negentig webbrowser Netscape uit de markt door zijn eigen bladerprogramma Internet Explorer in het besturingssysteem op te nemen. De Europese Commissie dwong het bedrijf twee jaar geleden bovendien om zijn eigen mediaspeler uit Windows te halen, na klachten van andere fabrikanten. De antivirusbedrijven hebben in Brussel tot nu toe echter geen formele klacht ingediend.