ROTTERDAM - Zakelijk en privé lopen op internet, via e-mail en telefoon behoorlijk door elkaar heen. Zo surfen werknemers gemiddeld 1,7 uur per week tijdens werktijd over het web voor privézaken en e-mailen doen ze 1,3 uur voor niet zakelijke doeleinden.

Daarentegen werkt personeel thuis ruim twee uur per week met de computer voor de zaak: 1,5 uur op het internet en 0,6 uur e-mails versturen.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde ICT barometer van Ernst & Young. Jonge werknemers internetten en e-mailen relatief veel voor privédoeleinden binnen werktijd. Naarmate werknemers ouder worden, zijn ze thuis actiever voor de baas.

Bellen

Bellen wordt minder gedaan: gemiddeld 0,9 uur per week privé in werktijd, tegen 0,3 uur thuis voor de zaak. In totaal besteden werknemers tijdens het werk 3,9 uur per week aan privézaken. Dat is minder dan de 4,4 uur die een jaar geleden is gemeten.

De daling lijkt niet aan de werkgevers te liggen. Directeur Jacob Verschuur van Ernst & Young ICT: "Ik vind het opvallend dat er met het invoeren van regels over privé surfen, e-mailen en bellen op de werkvloer geen grotere afname plaatsvindt. Er lijkt een status-quo te bestaan tussen werkgever en werknemer. Niet onlogisch, er wordt immers ook steeds meer in privétijd gewerkt."

Loonlijst

Gemiddeld kent 56 procent van de werkgevers spelregels over het privégebruik van internet. Kleinere bedrijven hebben minder vaak regels. Zo zijn er in driekwart van de ondernemingen met minder dan twintig werknemers op de loonlijst, helemaal geen regels. Ook de overheid en niet-commerciële sector scoort lager: hier heeft 46 procent regels opgesteld.