AMSTERDAM - Ook muziek- en videobestanden die zijn gekocht bij andere internetwinkels dan Apple's iTunes, kunnen straks worden afgespeeld op de iPod. De Noorse hacker Jon Lech Johansen, beter bekend als 'DVD Jon', heeft de beveiliging die Apple aan zijn waren toevoegt, weten te doorbreken. Daardoor kunnen muziekwinkels hun aanbod geschikt maken voor gebruik op de populaire muziekspeler.

Johansen (22) werd bekend toen hij op vijftienjarige leeftijd de beveiliging van DVD's wist te doorbreken, om de schijven op zijn Linuxcomputer te kunnen afspelen. De jonge Noor werd daarvoor flink op de huid gezeten door de Amerikaanse filmindustrie, maar de Noorse rechter besloot uiteindelijk dat hij niet kon worden vervolgd. Johansen werkt nu in de Verenigde Staten als programmeur.

Of Apple juridische stappen tegen Johansen gaat ondernemen, is nog niet duidelijk. Verschillende consumentenorganisaties en overheden hebben het bedrijf eerder opgeroepen de iPod open te stellen voor andere muziekwinkels.

Protest

Het nieuws over de uitvinding van DVD Jon komt op de dag dat wereldwijd actie wordt gevoerd tegen de kopieerbeveiliging op cd's, films en andere multimediaproducten. De demonstranten vinden dat de beveiliging hun rechten te veel belemmert. Ook in Amsterdam wordt vandaag geprotesteerd.

Vorige week waarschuwde de Consumentenbond al dat de muziek- en filmindustrie door te strenge beveiliging piraterij juist zou aanmoedigen.