LONDEN - Internetgokbedrijven hebben maandag op de beurs harde klappen opgelopen. De aandelen van een aantal bedrijven verloren ongeveer de helft van hun waarde. Directe aanleiding was de goedkeuring die het Amerikaanse congres in het weekeinde gaf aan een nieuwe wet die gokken via internet in de ban doet.

Het Britse gokbedrijf 888 gaf maandag aan direct te stoppen met gokken via internet in de Verenigde Staten. Partygaming overweegt om te stoppen met internetgokken in de VS.

Amerikaanse internetgokkers kunnen niet meer bediend worden wanneer president Bush de nieuwste antigokwet heeft ondertekend. Dat zal hij naar alle waarschijnlijkheid binnen twee weken doen. De wet verbiedt banken en creditcardmaatschappijen om aan internet gerelateerde gokbetalingen te verwerken.

Omzet

Jaarlijks gaat 12 miljard dollar om in gokken via internet in de VS. Veel internetgokbedrijven haalden de afgelopen jaren het merendeel van hun omzet uit de Verenigde Staten. Door de nieuwe wet zullen de resultaten van deze ondernemingen waarschijnlijk een stuk achteruitgaan.

Het merendeel van de internetgokbedrijven is Brits van origine en heeft een beursnotering in Londen. De hoofdkantoren staan in belastingparadijzen als Gibraltar en Antigua. Het aandeel 888 verloor in Londen 45 procent van zijn waarde, dat van Sportingbet 65 procent.

Turbulent

Gokbedrijven hebben een turbulent jaar achter de rug. In hun poging om de markt voor internetgokken te bedienen in de Verenigde Staten werden ze achtervolgd door de Amerikaanse justitie.

Roergangers van gokbedrijven Sportingbet en Betonsports werden in de VS gearresteerd op verdenking van illegaal gokken. Het was in de Verenigde Staten al bij wet verboden om per telefoonlijn een weddenschap af te sluiten buiten de staat waar men woonachtig is.