LOS ANGELES - De Amerikaanse filmindustrie verliest jaarlijks 20,5 miljard dollar, ruim 15 miljard euro, aan inkomsten door piraterij. Niet alleen bioscopen zijn de dupe, maar ook setbouwers en conciërges. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Institute for Policy Innovation (IPI).

Het in Texas gevestigde IPI beschrijft zichzelf als een onpartijdige denktank. Het baseerde zijn onderzoek op statistieken van de Amerikaanse filmvereniging MPAA. Volgens die cijfers verloren de belangrijkste Amerikaanse filmstudio's in 2005 ruim 6 miljard dollar (ruim 4,4 miljard euro) aan piraterij van films via internet en de verkoop van illegale dvd's.

IPI telde bij dat bedrag de verliezen op van alle gerelateerde industrieën, waaronder bioscopen, videotheken, conciërges, leveranciers en adverteerders. "Piraterij raakt echt iedereen", aldus IPI directeur Bartlett Cleland in een interview met persbureau Reuters. "Niet alleen in de filmindustrie, maar in alle sectoren van de economie verdwijnen er banen door piraterij", aldus Cleland.

Superman

In de strijd tegen piraterij probeert Warner Bros in China iets nieuws, zo meldt de BBC. Het filmbedrijf heeft een goedkope dvd uitgebracht van de film Superman Returns, twee maanden voor de wereldwijde dvd-release. Met deze legale dvd, die 2 dollar kost, wil Warner Bros voorkomen dat Chinezen een illegale versie van de film kopen.