AMSTERDAM - Hoe goed behandelt een ziekenhuis een patiënt met een hartinfarct? En waar kan je het beste terecht voor een galblaasverwijdering? Voor wie met dit soort vragen worstelt, stelt Independer.nl sinds deze week een zogenaamde kwaliteitsindicator beschikbaar op zijn website.

Naast diabetes, zijn er nog 11 veelvoorkomende kwalen waarop patiënten ziekenhuizen langs de digitale meetlat kunnen leggen. Het is voor het eerst dat specifieke aandoeningen op deze manier met elkaar kunnen worden vergeleken. Tot nu toe werden ziekenhuizen alleen als geheel beoordeeld.

Een van de criteria bij de beoordeling is bijvoorbeeld hoeveel dagen het duurt voordat iemand de diagnose borstkanker te horen krijgt. Verder zijn er subjectieve criteria als de ervaringen van patiënten en het verwijsbeleid van huisartsen.

Openbaar

Volgens Independer zijn echter niet alle ziekenhuizen even geneigd hun informatie openbaar te maken. In de hoop dat de instellingen in de toekomst meer openheid van zaken geven, worden de ziekenhuizen die transparant zijn, beloond met een groene duim.

Volgens een woordvoerder van Mediquest, het bedrijf dat de informatie verzameld, stellen wel steeds meer ziekenhuizen hun gegevens beschikbaar. Na een uitzending van RTL Nieuws was de website tijdelijk overbelast, maar deze is inmiddels weer beschikbaar.